TIEDOTUKSIA


Selkäliitto 30 vuotta: Rakasta selkääsi – se kannattaa Sinua

Selkäliiton
perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Juhlavuottaan liitto viettää teemalla ”Rakasta selkääsi – se kannattaa. Sinua.” Liitto haluaa kannustaa ihmisiä suhtautumaan selkäänsä rakastavasti ja kertoo,
miten pienillä teoilla voi vaikuttaa selän hyvinvointiin.

Kun Selkäliitto perustettiin vuonna 1988, sen tarkoituksena oli auttaa selkäsairauksista kärsiviä ihmisiä edistämällä selkäsairauksien tutkimusta ja kuntoutusta sekä tehostamalla valistus- ja virkistystoimintaa.

– Tehtävämme on yhä ajankohtainen, sillä jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipuja jossain vaiheessa elämäänsä ja selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Haluamme yhdessä jäsenyhdistystemme kanssa edistää
kansalaisten selkäterveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio toteaa.

Selkäliitto antaa neuvontaa ja välittää ajankohtaista tietoa selän terveydestä sekä tukee ja kouluttaa selkäyhdistyksiä. Paikalliset yhdistykset eri puolilla maata tarjoavat ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja virkistystilaisuuksia.

Juhlavuosi näkyy vuoden aikana liiton kampanjoissa, tapahtumissa ja viestinnässä. Esimerkiksi toukokuussa liitto järjestää kaikille avoimen Meren Selkä -juhlaristeilyn. Juhlavuosi huipentuu syksyllä Helsingissä pidettävään juhlaseminaariin.

Näin rakastat selkääsi – vinkkejä selän hyvinvointiin

Selkätarvitsee liikettä pysyäkseen toimintakuntoisena. Tutkimusten mukaan monipuolinen ja säännöllinen liikunta suojaa selkävaivoilta, ja liikunnalla on myös kipua lievittävä vaikutus. Selkäkipuisen kannattaa kokeilla eri lajeja ja löytää itselleen sopivin tapa liikkua. Kuntoutumisessa ja selkäkivusta toipumisessa keskeistä on myös oma suhtautuminen.

– Kipeää selkää ei kannata kokea
vihollisena, vaan tärkeää olisi kuunnella omaa selkäänsä ja ymmärtää kivun syitä. Selkäkivussa itsehoito on merkittävässä osassa ja selkäkipuisen kannattaa pohtia, auttaako kipuun liike tai liikunta, voiko ergonomiaa arjessa tai työssä parantaa vai kaipaavatko selkä ja mieli rentoutumista ja aikaa palautumiseen, Töyrylä-Aapio kertoo.

Näillä Selkäliiton vinkeillä jokainen meistä voi rakastaa – liikuttaa, hoitaa ja helliä selkäänsä.

Liikuta selkääsi. Selkä tykkää monipuolisesta liikunnasta. Myös kipeä selkä tarvitsee liikettä toipuakseen. Säännöllinen liikunta vahvistaa kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä, parantaa selän toimintakykyä ja vähentää selkäkipua. Selkäkipuiselle sopivia liikuntamuotoja ovat esimerkiksi kävely, pyöräily ja vesijuoksu.
Jaksota rasitusta. Selkäkipujohtaa usein liikkumisen välttämiseen ja selän käytön varomiseen. Kipeä selkä tarvitsee kuitenkin sopivassa suhteessa liikettä ja lepoa toipuakseen. Jaksota rasitusta ja liikuntaa pienempiin eriin.
Tauota työtäsi. Työntauottaminen virkistää sekä kehoa että mieltä ja parantaa keskittymiskykyä työtehtäviin. Nouse siis ylös tuolista, jaloittele,juo lasi vettä tai tee taukojumppa.
Ota iisisti. Sekä keho että mieli tarvitsevat aikaa myös palautua. Palautumista edistää mikä tahansa itselle mieluinen toiminta, kuten harrastus, ystävien tapaaminen tai vaikka leppoisa oleskelu.
Arvosta unta. Unihäiriöt voivat aiheuttaa tai pahentaa selkäkipuja. Riittävä ja hyvälaatuinen uni on tärkeää sekä aivojen että kehon toiminnan palautumiselle.
Suhtaudu kipuun lempeän hyväksyvästi.
Selkäkipu ei ole mukava asia, mutta se ei ole vaarallista. Aivot
toimivat kuin vahvistin: mitä enemmän liität kipuun huolta ja ajatuksia,sitä kovemmaksi selkäkipu muuttuu.
Ole armollinen itsellesi. Kun selkä on kipeä, älä vaadi itseltäsi liikaa. Aseta kohtuullisia tavoitteita ja iloitse pienistäkin päivittäisistä onnistumisista. Osoita myötätuntoa ja rakkautta itseäsi ja selkääsi kohtaan.

Harjoitusohjeita selän liikuttamiseen ja rentouttamiseen löydät Selkäliiton Selkäkanavalta selkakanava.fi/jumppaohjeita-selalle-ja-niskalle.


Lisätietoja medialle:

Selkäliitto ry, toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio, puh. 040 730 2150, kirsi.toyryla@selkaliitto.fi

Selkäkanava somessa
Facebook: Selkäkanava
Twitter: @selkakanava
Instagram: @selkakanava
Youtube: Jumppakissa

Selkäliitto ry

Selkäliitto on kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa Käypä hoito -suositusten mukaista tietoa selän terveydestä, neuvontaa ja koulutusta. Selkäliittoon kuuluu 32 selkäyhdistystä, joissa on noin 9 500 henkilöjäsentä. Selkäyhdistykset tarjoavat jäsenilleen eri puolella
Suomea ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja
virkistystilaisuuksia. Tietoa selästä ja vinkkejä selän itsehoitoon on saatavilla Selkäliiton verkkopalvelussa Selkäkanava.fi. Selkäliitto täyttää tänä vuonna 30 vuotta, ja liiton juhlavuoden teema on Rakasta selkääsi – se kannattaa. Sinua.


Tiedote 17.9.2018

Selkäliiton juhlaseminaari summasi selän hoitoa elämän eri vaiheissa

Ministeri Saarikko: Selkäliitto on vastuullinen ja vaikuttava
kansanterveysjärjestö


Selkäliiton 30-vuotisjuhlavuoden seminaari pidettiin perjantaina 14.9. Helsingissä.
Seminaariin osallistui 100 selkäterveydestä kiinnostunutta kuulijaa. Ohjelmassa oli asiantuntijoiden puheenvuoroja selkäkivusta ja selän hoidosta elämän eri vaiheissa sekä paneelikeskustelu selkäoireisen hoidon kehittymisestä.
Valtioneuvoston tervehdyksen seminaariin toi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.Ministeri Annika Saarikko totesi puheessaan, että Selkäliitto on vastuullinen ja vaikuttava kansanterveysjärjestö, jota tarvitaan myös tulevaisuudessa.


- Järjestö voi antaa jotakin enemmän, tuottaa sellaista lisäarvoa, jota julkinen terveydenhuolto ei voi antaa. Olennaisin tehtävä on vastata siihen kaipuuseen, joka selkäsairaudesta kärsivällä ihmisellä on – olla ihmisenä toiselle.

Sote-uudistuksen tilanteesta Saarikko kertoi lyhyesti ja muistutti, että uudistusta tehdään Suomen tuleviin tarpeisiin ja kokonaishoitoketjun parantamiseksi.


- Suomi on harmaantuva maa ja väestökehitys johtaa suuriin kaupunkeihin.

Sotea ei tehdä tälle päivälle vaan 20 vuoden päähän. Lisäksi kyse on siitä, että katsotaan koko hoitopolkua, joka lähtee siitä, että asiakas saa terveydenhuollosta tunnustetun huomion ja tarvitsemansa avun, potilaana olemisesta aina kuntoutukseen asti.

Saarikko myös totesi, että se mitä sote-uudistuksessa nyt tehdään, on pohjamuutokselle, josta lähdetään liikkeelle ja vasta aika osoittaa, mikä kaikki toimii ja mikä vaati korjaamista.


Selkäpatsas ja kunniapuheenjohtajuus Kalevi Östermanille

Juhlaseminaarin puheenvuoroissa aiheina olivat
selkäkivulle altistavat tekijät, lasten ja nuorten epäspesifinen niskakipu, suoravastaanottotoiminnan vaikutus selkäkipudiagnoosilla kirjoitettuihin
sairauspoissaolopäiviin, tunteet kivussa ja kivun pitkittymisessä,
lihaskuntoharjoittelun ja selkäneuvonnan vaikutukset alaselkäkipuun ja sairauspoissaoloihin sekä spinaalistenoosin muuttuva leikkaushoito.


Selkäliiton entiselle puheenjohtajalle, ortopedian ja traumatologianerikoislääkärille Kalevi Östermanille luovutettiin seminaarissa järjestyksessään ensimmäinen Selkäpatsas liiton toiminnan ansiokkaasta edistämisestä. Östermanille myönnettiin myös Selkäliiton kunniapuheenjohtajuus. Hän toimi Selkäliiton puheenjohtajana vuosina 2001–2006.

- Olen otettu tästä huomionosoituksesta. Se on minulle suuri kunnia. Olen aina halunnut olla potilaiden asialla ja tulin aikoinaan Selkäliittoon juuri heidän takiaan, Österman totesi kiitospuheessaan.


Selkäterveyden edistäjä jo vuodesta 1988

Selkäliitto täyttää 25. marraskuuta 30 vuotta. Kun liitto perustettiin vuonna 1988, sen tarkoituksena oli auttaa selkäsairauksista kärsiviä ihmisiä edistämällä selkäsairauksien tutkimusta ja kuntoutusta sekä tehostamalla valistus- ja virkistystoimintaa.


– Tehtävä on yhä ajankohtainen, sillä jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipuja jossain vaiheessa elämäänsä ja selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Haluamme yhdessä jäsenyhdistystemme kanssa edistää kansalaisten selkäterveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

Selkäliitto on 30 vuotensa aikana kehittynyt valtakunnallisesti tunnetuksi järjestöksi. Liiton juhlavuoden seminaari oli maksuton ja avoin kaikille selkäterveydestä kiinnostuneille.


- Olemme iloisia, että seminaarimme kiinnosti näin monia. Lämpimät kiitokset puhujille ja kaikille seminaarin osallistujille. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta vuosikymmentä, Töyrylä-Aapio sanoo

Lisätiedot medialle:
toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio, puh. 040 730 2150, kirsi.toyryla@selkaliitto.fi

Selkäliitto ry